Lájkoljon minket!

Kövessen minket!

Iratkozzon fel!

Premium Health Concepts Kft. | Tel.: +36 30 / 229 21 96 | e-mail: office@premiumdiet.hu

HU  EN  DE  SK  RO  TR  AE

Complicațiile obezității

Efecte dăunătoare pentru inimă și sistemul vascular

Creșterea greutății corporale poate avea multe consecințe care duc la suprasolicitarea inimii, la creșterea lichidului intra și extracelular, la creșterea cantității sângelui, la creșterea consumului de oxigen.

În urma suprasolicitării de durată inima se mărește, crește grosimea ei. Acest fenomen confirmă observația veche precum că greutatea inimii crește în general proporțional cu greutatea corpului. Ca urmare a acestor procese poate apărea insuficiența cardiacă.

Celelalte modificări cauzate de circulație pot agrava alte consecințe ale obezității: efectele dăunătoare asupra funcționării inimii cauzate de tulburări de respirație, hipertensiune, creșterea colesterolului în sânge, diabet, ateroscleroză coronariană.

Hipertensiune

În rândul obezilor este mai frecventă boala, și cei suferinzi de hipertensiune sunt mai mulți obezi, decât cu greutate corporală normală. De asemenea confirmă faptul că odată cu reducerea greutății corporale scade și tensiunea. Hipertensiunea este consecința unui volum mai mare de sânge, administrarea de mai mult sodiu, producerea unui surplus de hormoni. Hipertensiunea agravează starea persoanei obeze și prin consecințele ei grave, de exemplu cu paralizia cerebrovasculară, cu insuficiența cardiacă sau cu ateroscleroză coronariană.

Aparatul respirator

Din examinările funcțiilor respiratorii se constată că respirația în sine necesită mai multă muncă, mai multă energie, probabil din cauza creșterii țesutului adipos din zona abdominală și toracală. Este o complicație frecventă sindromul Pickwick: somnolență constantă, respirație agitată, culoarea pielii și a buzelor este vineție.

La acești pacienți fără tratament insuficiența respiratorie poate cauza moarte subită prin embolie pulmonară. Obezitatea crește riscul catarului la căile respiratorii superioare.

Afecțiuni ale tractului gastro-intestinal

Sunt foarte frecvente durerile, tensiunea în zona stomacală, problemele de digestie, eructațiile, balonarea, uneori se formează și hernie diafragmatică. Este frecventă steatoza hepatică

Cele mai frecvente sunt totuși pietrele la rinichi care datorită tulburărilor permanente de digestie pot cauza colescistită și ar putea fi nevoie de operație. Operația are riscuri crescute din cauza altor boli, respectiv a stării de sănătate a celorlalte organe.

Diabet zaharat

Din cauza consumului exagerat de calorii crește nivelul glucozei în sânge; de aceea pancreasul produce mai mult din hormonul numit insulină; în final, din cauza suprasolicitării celulele producătoare de insulină obosesc; nu se mai formează insulină pentru organism; apare diabetul zaharat. Dacă procesul nu este atât de avansat, prin diminuarea caloriilor, prin regim și reducerea greutății corporale procesul se poate inversa.

Aparatul locomotor

Capacitatea de rezistență a țesuturilor de susținere este „proiectată” pentru o greutate corporală normală, astfel suprasolicitarea dăunează articulațiilor și chiar și întregului sistem osos. Acest lucru se manifestă în primul rând în coloană, în articulațiile bazinului și ale genunchilor, formându-se adesea platfus.

Tot din cauza obezității apar varicele. Și în final se formează un cerc vicios: din cauza obezității mișcarea este greoaie, iar din lipsa de mișcare crește în continuare greutatea corporală.

Legătură cu sistemul hormonal al femeilor

La femei se poate modifica situația menstruației, poate apărea la o vârstă mai fragedă prima menstruație. În general sunt probleme și cu fertilizarea față de fenomenul general, sunt mai frecvente și complicațiile în timpul sarcinii și la naștere. Cu cât este mai mare greutatea corporală a mamei, cu atât mai mare poate să fie și greutatea fătului.

Rolul obezității în diagnosticarea ginecologică

Rolul complex al țesuturilor adipoase în metabolism și în funcționarea hormonală a organismului este un factor cheie în tratarea diagnosticărilor ginecologice. Șansele de fertilizare - pe cale naturală sau în cadrul programelor de reproducere asistată - la femeile obeze aflate la vârsta de procreare sunt mult mai reduse față de femeile cu greutate corporală normală.

Este important a se ști că raportul de grăsime corporală a organismului poate fi un factor de influență în sine în ce privește capacitatea de reproducere a femeii. Ciclurile menstruale neregulate, fără ovulație sau anovulația (lipsa de ovulație) absolută frecvente la persoanele obeze pot cauza infertilitate și risc mai ridicat de pierdere a sarcinii. În rândul femeilor obeze este sunt frecvente sindromul CO, iar hiperinsulinemia, respectiv rezistența la insulină dăunează acestei stări. Pe de altă parte știm că kilogramele în plus sunt piatra de temelie a diabetului, factor de risc atât în starea premergătoare conceperii, cât și pentru perioada ulterioară.

Reducerea depozitelor adipoase ale trupului contribuie semnificativ la îmbunătățirea capacității de fertilizare, la normalizarea metabolismului dezechilibrat și regularizarea ciclului menstrual dezechilibrat. (dieteticiana Cseri-Holzmann Brigitta)

VISSZA