Lájkoljon minket!

Kövessen minket!

Iratkozzon fel!

Premium Health Concepts Kft. | Tel.: +36 30 / 229 21 96 | e-mail: office@premiumdiet.hu

HU  EN  DE  SK  RO  TR  AE

Sănătatea ficatului

Cele mai importante lucruri de știut despre organul central al metabolismului

Ficatul (în limba latină Hepar) se află în partea dreaptă superioară a abdomenului, sub coaste. Are aprox. 1,5 kg și este compus din 300 miliarde de celule. Ficatul este mai mult decât un organ filtru și detoxifiant, el preia diferite funcții în corpul nostru.

Cele mai importante sarcini ale ficatului:

Dacă ficatul devine prea gras

Steatoza hepatică nonalcoolică (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, prescurtat: NAFLD) este cea mai frecventă boală hepatică cronică.

Aproape o treime din populație suferă de această boală!

30-40% dintre adulți suferă de steatoză hepatică. 70% dintre persoanele obeze și 90% dintre persoanele cu diabet de tip 2 sunt afectați. Este foarte îngrijorător faptul că: 30% dintre copiii obezi pot suferi de steatoza hepatică.

Steatoza hepatică nonalcoolică nu este doar boala obezilor!

Și oameni slabi pot fi afectați: 15% dintre persoanele cu greutate corporală normală suferă de NAFLD. Ei sunt numiți în limbajul de specialitate „TOFI”.

Ce e „TOFI”?

Este prescurtarea expresiei engleze „thin outside, fat inside”, ce înseamnă:

Slab pe dinafară, gras pe dinăuntru.

Aparțin acestei categorii oamenii care aparent sunt subțiri, dar au ficatul gras.

Lipsa de mișcare și capcana carbohidraților

Cauza principală a steatozei hepatice nu este nici consumarea de alcool în exces sau vreo boală virală, ci stilul de viață. Mai exact, supraalimentarea asociată cu lipsa de mișcare.

Ce ieri era benefic, astăzi ne îmbolnăvește

Pe vremuri: oamenii desfășurau activități fizice grele și ardeau multe calorii, de aceea era normal să consume carbohidrați (amidon și zahăr). Această alimentație bogată în carbohidrați furniza combustibilul de care aveau nevoie mușchii.

Astăzi: în lumea noastră „comodă” majoritatea desfășurăm activități sedentare și în căutăm energie ușor de obținut, ceea ce e în defavoarea noastră. Nu putem arde conținutul de calorii aflate în sursele de carbohidrați precum cartofii, produse de panificație, musli, paste făinoase, pâine, orez și alimente.

Dacă și Dv. desfășurați o activitate sedentară și nu faceți suficient sport, musculatura Dv. are nevoie de puțini carburanți-carbohidrați. Zahărul rămâne în mușchi și ficat și pe termen lung se depozitează.

Dacă se umple depozitul de zahăr

cauzează probleme corpului: ce să facă cu musli și spaghetti? În primul rând stimulează mușchii și ficatul să absoarbă și mai mult zahăr. Ca să atingă acest scop, crește eliberarea de insulină și astfel se accentuează semnalele insulinei. Cu timpul mușchii și ficatul estompează semnalul insulinei și abia dacă mai absoarbe zahăr. Asta se numește rezistență la insulină.

Insulină – Ce este de fapt insulina?

Insulina este un hormon endogen, de importanță vitală. Se produce de către așa-numitele celule beta din pancreas, și reglementează nivelul glicemiei, ca inamic al glucagonului din celulele alfa.

Ca hormon furnizor de zahăr are principala sarcină să se asigure preluarea din sânge a zahărului suplimentar de către celulele corpului. În același timp insulina limitează arderea grăsimilor. Dacă celulele corpului nu mai răspund la semnalul insulinei, putem vorbi despre rezistență la insulină.

Steatoza hepatică astăzi – diabet de tip 2 mâine

Capcanele rezistenței la insulină

„Atacurile permanente” și depozitarea grăsimilor pot avea consecințe dezastruoase asupra pancreasului: celulele încărcate cu grăsime se inflamează și dispar treptat celulele importante de producere a insulinei, celulele beta. Inamicii, celulele alfa se întăresc și emană necontrolabil hormonul glucagon. Acesta stimulează ficatul să crească eliberarea de zahăr. Celulele beta tot mai puține trebuie să producă și să elibereze tot mai multă insulină.

Acesta este rezultatul unui alt cerc vicios: diabet de tip 2 cu insulină. Rezistența la insulină deja agravează situația existentă. Doza de insulină trebuie mărită. Acest fapt cauzează tot mai multă grăsime exterioară și interioară.

Steatoza hepatică este motivul multor alte boli

Pe lângă diabetul de tip 2 există o legătură strânsă între bolile cardiovasculare, dar și cele renale și ale sistemului osos.

Conexiunea este simplă: După ficat și pancreas inima, rinichii și chiar și oasele pot depozita grăsime.

În afară de asta, datorită rolului central pe care ficatul îl are în metabolismului grăsimilor, steatoza hepatică poate genera valori necorespunzătoare în ce privește colesterolul din sânge, crescând astfel riscul de ateroscleroză.

Ficatul inflamat poate iniția în întreg organismul procesul de inflamare, ceea ce nu menajează nici sistemul de coagulare a sângelui, astfel că sângele se îngroașă mai ușor și se formează mai ușor cheaguri de sânge.

Aceste tulburări împreună cresc masiv riscurile cardiovasculare.

Se poate vindeca steatoza hepatică?

Tratarea steatozei hepatice nonalcoolice înseamnă descompunerea grăsimii de la ficat și terapia tulburărilor de metabolism. Pare simplu, dar remedierea ei întâmpină și acum piedici în ceea ce privește tratamentul medicamentos.

Medicamente...

...care ar provoca degresarea ficatului, nu există, din păcate.

Doar că influențează pozitiv bolile cauzate și alte boli, precum tulburările metabolismului grăsimilor sau diabetus mellitus de tip 2.

Mișcarea...

…poate ameliora rezistența la insulină a mușchilor care s-a creat în urma steatozei hepatice.

Pe scurt: mușchii „aud” și recepționează din nou semnalele insulinei și absorb mai mult zahăr din sânge.Evident, numai dacă o persoană este tot mai activ fizic. Mușchii pot fi construiți în special prin antrenamente de forță, dar sunt capabili să depoziteze mai mult zahăr. Astfel scade cantitatea de carbohidrați care se transformă în zahăr.

Nu există o recomandare univocă în ce privește mișcările pe care trebuie să le practicăm. Ceea ce este clar: efectele de sănătate ale sportului sunt mici fără foarte reduse dacă nu schimbăm alimentația.

Soluția: Alimentația

În ce privește degresarea ficatului, s-a dovedit a fi o metodă simplă și eficientă reducerea puternică pe termen scurt a cantității de calorii consumate.

Principiul:

Orice limitare puternică și bruscă a consumului de calorii stimulează corpul să apeleze la rezerve.De aceea și ficatul întâi apelează la rezervele sale. Grăsimile se descompun și ard treptat. Odată cu degresarea ficatului se ameliorează și metabolismul glicemiei și a grăsimilor. Se golesc depozitele de grăsimi și în alte organe, deci și în pancreas, chiar dacă cu o ușoară întârziere.

VISSZA